Behandeling tegen houtwormen in meubels (deel 2)

U kan het product aanbrengen door te sproeien of te verven. Meestal is het een doorzichtig, reukloos middel dat u dient aan te brengen op onbehandeld hout. Het dringt tot 10 centimeter in het hout binnen en doodt alle larven. Het bestrijdingsmiddel blijft lang werkzaam in het hout, dus ook de larven die pas na vele maanden uit de eitjes komen worden verdelgd door het product. Kasten behandelt u best ook van binnenuit vermits de buitenkant vaak behandeld is en de penetratie van het verdelgingsmiddel in het hout bemoeilijkt. Nadat u het volledige meubel een behandeling gegeven heeft, kan u een speciale gel gebruiken om op die plaatsen te geraken die met verven of sproeien moeilijk te bereiken zijn. Boor kleine gaatjes in het hout, uiteraard liefst op zo onopvallend mogelijke plaatsen. Vul de gaatjes met de gel. Het gif zal zich langzaam verspreiden in het hout en de wormen verwijderen. Als u ervoor kiest kleine gaatjes voor de gel te boren, dan dienen de boorgaten uiteraard dichter bij elkaar te liggen dan wanneer u ervoor kiest grote gaten te boren.

De gel is vooral nuttig wanneer u liever het meubel niet schuurt. Herinner u, het bestrijdingsmiddel moet op onbehandeld hout aangebracht worden. Door (kleine of grote) gaatjes te boren en daar het verdelgingsmiddel aan te brengen, vermijdt u dat u het hele meubel moet afschuren.

Hou er wel rekening mee dat na de behandeling tegen houtwormen, er de komende maanden gerust nog enkele volwassen exemplaren kunnen tevoorschijn komen uit het hout. Geen paniek, dit is normaal. Naarmate de tijd vordert zou dit echter moeten minderen. Zeker als de volwassen exemplaren geen nieuwe voedselbron vinden zal het niet lang duren vooraleer de levenscyclus onderbroken is en het volledig verwijderen van de houtworm geslaagd is. Indien u ook de volwassen houtkevers wil vangen, kan u feromoonvallen plaatsen. Op die manier worden niet enkel de beestjes gedood vooraleer ze nieuwe eitjes kunnen leggen, maar kan u ook mooi controleren of het aantal exemplaren mindert en de infectie dus op z'n einde loopt. Omgekeerd kan u ook gewaarschuwd worden voor een nieuwe houtwormaanval als de vallen telkenmale vol zitten.