Zijn mijn meubels aangetast door houtwormen of door termieten?

Ook meubels zijn een geliefd kostje voor de houtworm. Stoelen, tafels, kasten, bureaus, kaders van schilderijen,... Alles staat op het menu van de houtworm. Zeker in waardevolle antieke meubels of meubels met een sentimentele waarde kan de klap groot zijn als u de houtwormplaag ontdekt. Als u antiek koopt bestudeert u best eerst het volledige meubel op de aanwezigheid van uitvliegopeningen.

De besmetting zal meestal al aanwezig geweest zijn in het hout vooraleer het meubel geproduceerd werd. De houtwormplaag wordt nu eenmaal maar duidelijk na vele jaren, wanneer de larven zich ontpopt hebben tot volwassen houtwormkevers en de uitvliegopeningen in het hout zichtbaar worden.

Meestal zal het niet nodig zijn de houtwormen uit te roken of te vergassen. De eerste stap is het identificeren van de precieze insectenplaag. Zijn het wel houtwormen waarmee uw kast te maken krijgt? Inspecteer het meubel grondig. Zijn er uitvliegopeningen (gaatjes) aanwezig? Hoe groot zijn ze? Ligt er stof (zaagsel, boormeel...) onder de booropeningen? Leg zeker gedurende een paar dagen een zwart papier onder het meubel. Als er na een tijdje zaagsel te vinden is op het zwarte blad, dan weet u dat de insecten nog steeds aanwezig zijn. Het kan echter ook zijn dat het meubel volledig verlaten is (er is dus geen boormeel te bespeuren) en dan is een behandeling tegen houtwormen natuurlijk zinloos.

Indien u kleine pellets ontdekt, in de vorm van kleine rijstkorreltjes die gevallen zijn uit kleine venstertjes in het hout, dan is de kans groot dat u niet met houtwormen, maar met termieten te maken hebt. Deze venstertjes zijn de gaten die de termieten gemaakt hebben om het afval dat ze produceren te verwijderen. Deze insecten komen vooral voor in vochtig hout. Vooral meubels die al een tijdje op zolder of in de kelder staan zijn geliefd bij die beestjes. Ligt onder de gaatjes echter zaagsel (stof, boormeel), dan hebt u met houtwormen te maken. In onze streken komen houtwormen trouwens frequenter voor dan termieten, dus als u twijfelt is de kans groot dat het toch houtkevers zijn.