Hoe breng je een bestrijdingsmiddel voor houtworm aan in houten woningen?

Als de houtwormen pas ontdekt worden na vele jaren is het noodzakelijk een goed indringend bestrijdingsmiddel te gebruiken zoals Borocare. Dit product dringt 5 tot 10 cm in het hout en is dodelijk voor de larven van de houtworm. Het blijft lange tijd aanwezig en actief in het hout. Het bestrijdingsmiddel is een gif voor de larven: ze eten het gif op en sterven. Dit betekent dat de houtvretertjes snel de geest geven. Maar de eitjes, de poppen en de volwassen exemplaren blijven onaangetast. Naarmate de tijd vordert, komen de eitjes uit en krijgen de larven bij het eten van het hout het gif binnen. De keten van de levenscyclus komt zo na een tijdje tot zijn einde en op den duur zijn alle houtwormen verwijderd. Dit verklaart waarom het noodzakelijk is dat het bestrijdingsmiddel gedurende langere tijd actief blijft.

U dient het insecticide aan te brengen op een onbehandeld houten oppervlak. Als het hout behandeld is met een polyurethaan kan het bestrijdingsmiddel niet indringen in het hout. Hoewel het verdelingingsmiddel vijf tot tien centimeter in het hout dringt, loont het vaak toch de moeite -indien mogelijk- om alle zijden te behandelen. Op die manier bent u er zeker van dat het product optimaal indringt en alle beestjes kan bereiken. Als het niet mogelijk is om voor- en achterkant van het hout te behandelen met het bestrijdingsmiddel (omdat bijvoorbeeld één zijde behandeld is, dan brengt u best meerdere malen het middel op de ene laag aan. Op die manier kan het middel toch zo ver mogelijk indringen in het hout. Na twee dagen is het bestrijdingsmiddel volledig ingedrongen in het hout. U hoeft dus niet vele weken te wachten vooraleer het giftige goedje opgedroogd is.

Zelfs als u maar op een kleine oppervlakte uitvliegopeningen ziet, doet u er toch het best aan om het volledige houten huis te behandelen. De besmetting wordt immers maar duidelijk na vele jaren, dus als u enkel het kleine gebied met de gaatjes behandeld, vergeet u allicht andere besmette gebieden. Om volledig van de houtworm af te zijn, behandelt u best zoveel mogelijk.