Houtworm behandeling in houten vloeren zoals parket en laminaat: is negeren een optie?

Een eerste mogelijkheid is gewoonweg het probleem negeren. Als het om een kleine besmetting gaat is de kans reëel dat na een jaar de houtwormen weg zijn en dat ze bestrijden dus niet nodig is. Daarvoor is het wel nodig dat er geen gelijkaardig hout in de buurt is. De volwassen houtkevers die uit het hout komen zullen immers op zoek gaan naar gelijkaardig hout om hun eitjes te leggen. Als u echter houten structuren of meubels hebt in gelijkaardig hout, dan dient u zich zorgen te maken. De volwassen houtkevers zullen deze dan ook besmetten met houtworm door hun eitjes daar te leggen. Denk trouwens niet dat met bijvoorbeeld vernis behandeld hout honderd percent beschermd is. De volwassen exemplaren zijn klein en kunnen met gemak in kleine spleten om hun eitjes te leggen. Zelfs perfect behandeld hout, zonder ook maar enige spleet, krijgt na verloop van tijd wel kleine scheurtjes door het uitzetten en krimpen van het hout door bijvoorbeeld temperatuursschommelingen. Hout "leeft". Die kleine scheurtjes zijn meer dan genoeg om eitjes in te deponeren en voor u het beseft hebben de houtwormen zich verspreid doorheen het hele huis. Maar -zoals reeds gezegd- als er geen gelijkaardig hout aanwezig is in het huis, kan het het handigste en goedkoopste zijn om gewoon niets te doen. De houtkevers vinden geen geschikte plaats om hun eitjes te leggen en de levenscyclus wordt onderbroken. Uiteraard dient wel de oorspronkelijke haard, de houten vloer, behandeld te zijn opdat de houtkevers niet hun toevlucht zouden zoeken tot diezelfde vloer.

Let er wel op dat de optie "niets doen" enkel zinvol is als de houtwormen niet te talrijk zijn. Indien er duizenden houtwormen aanwezig zijn, dan doet het er niet veel toe dat de volwassen exemplaren geen gelijkaardig hout meer vinden. De schade aan de vloer kan door duizenden houtwormen enorm zijn vooraleer de levencyclus van het insect onderbroken wordt.

Met behulp van zogenaamde feromoonvallen kan u volwassen houtkevers verhinderen om eitjes te leggen. Deze vallen vangen de insecten door ze te lokken met feromonen. Met behulp van deze vallen krijgt u ook een goed beeld hoe ernstig de plaag is. Als u gedurende een jaar vele honderden tot duizenden vangt, dan weet u dat u niet met een kleine besmetting te maken hebt. In dat geval voert u beter een behandeling tegen houtwormen uit om ze te bestrijden. Laten we de verschillende behandelingen eens van naderbij bekijken.