Houtworm behandeling in houten vloeren zoals parket en laminaat: verdelgen met een gel

Indien de vloer met houtwormen aan volgende twee voorwaarden voldoet, hebt u nog een optie:
  • u dient maar een beperkte oppvervlakte te behandelen.
  • de vloer is van onderen uit bereikbaar. Vaak is dit mogelijk bij vloeren boven kruipruimtes of van zolders.
U kan in dit geval de houtworm bestrijden met een speciale gel. Deze bestrijdingsmethode is trouwens ook nuttig voor vloeren en meubels waarvan u het vernis, de lak of de verf niet kan verwijderen. Om de houtwormen te bestrijden maakt u kleine gaatjes op verborgen plaatsen (plaatsen die niet goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld aan de onderkant van de vloer, in bvb. de kruipkelder). U vult die boorgaatjes met het bestrijdingsmiddel. De gel verspreidt zich doorheen het hout en verdelgt de insectenplaag. Die methode vergt wel wat inspanning en moeite, maar het voordeel is dat u de vloer niet dient te schuren.

Hoe gaat u te werk? Boor in de kelder of kruipruimte gaatjes helemaal tot in de te behandelen vloer. Het boorgat moet minstens 1 à 2 cm doordringen in de met houtworm besmette vloer. Zorg dat u bij aanvang weet hoe diep u mag boren opdat u niet door de vloer zou komen (en dus de bovenkant van de vloer zou beschadigen). De diameter van de gaten mag klein zijn (bijvoorbeeld één centimeter). Echter, hoe groter, hoe meer bestrijdingsmiddel in het gat kan en dus hoe beter de houtwormen verdelgd worden. Boor gaten om de 15 à 30 cm. Hoe smaller u de gaten boort, hoe dichter de opeenvolgende gaten dienen bij elkaar te liggen. Bij droog hout dient u sowieso de gaten dicht bij elkaar te boren; het bestrijdingsmiddel dringt minder diep binnen in droog hout.

Opgepast, zorg ervoor dat u elke plank behandelt. Het middel kan zich verspreiden in het hout, maar kan niet van plank tot plank springen. Bestaat uw vloer uit vele langen planken, hou er dan rekening mee dat u vele honderden gaten dient te boren! Dit is een lang en vermoeiend werkje, maar herinner u dat het alternatief het volledig opschuren van de vloer is, of in het ergste geval het volledig vervangen van de vloer is. Vergeleken daarmee valt het boren van enkelen honderden gaten nog mee. Breng daarna de giftige gel in de verschillende boorgaten. Sluit vervolgens het boorgat af (bijvoorbeeld met kurk). Duw de gel goed aan en zorg dat de afsluiting grondig gebeurt. Het bestrijdingsproduct heeft verschillende maanden nodig om door te dringen in het hout en de houtworm te verwijderen. Zonder goede afsluiting zou de gel na een tijdje naar beneden lopen en verloren gaan.