Hoe herken ik een houtworm?

 De houtworm is een algemene naam voor verschillende soorten insecten. Meestal wordt echter de klassieke houtkever of "Anobium punctatum" bedoeld. De naam zegt het al: een houtworm voedt zich met hout. Daarom is het vaak een gevreesde vijand voor houten vloeren, structuren en meubels.

Ook de bonte knaagkever (Xestobium rufovillosum), het doodskloppertje (Anobium punctatum) en boktorren (Cerambycidae) worden soms met de term houtworm of meubelkever beschreven omdat ook deze insecten vaak houtschade veroorzaken.

Een volwassen houtworm meet 3 tot 5 mm. Deze kever is te herkennen aan zijn witte voelsprieten en de strepen in de lengterichting op zijn dekschilden.

Op de rode-bruinachtige dekschilden staan strepen in de lengterichting. De voelsprieten zijn wit tot lichtgeelachtig. De kever vliegt uit tussen mei en augustus en legt ruim 20 tot 60 eitjes in houtspleten en oude gangen. De kever zet meestal de eieren op hetzelfde hout als waar het uitgekropen is. De ontwikkeling van eitje tot kever duurt van 1 tot 8 jaar, met een gemiddelde van drie jaar.

Een getraind oog slaagt er meestal in om een volwassen exemplaar te ontdekken vermits ze zich meestal ophouden rond vensters en lichte plaatsen.