De levenscyclus van de houtworm

Volwassen houtwormen voeden zich niet. Ze houden zich enkel bezig met de voortplanting. De vrouwtjes leggen hun eitjes in spleten in het hout, of in de gaatjes die vorige houtwormen gecreëerd hebben.

De houtkever vliegt uit tussen mei en augustus en legt meestal zijn eitjes in hetzelfde hout als waar het geboren is. Eén houtkever legt tientallen eitjes.

De eitjes komen uit na 3 weken. Een houtworm larve wordt geboren. De komende jaren zal de larve hout eten. Op die manier boort de houtworm zich dus een weg doorheen het hout. De voorkeur van de houtwormlarve gaat uit naar de zachtste delen in het hout (bijvoorbeeld de zomerjaarringen). Het lekkere hout doet de houtworm groeien. Als hij net uit het ei komt is hij ongeveer 1 mm lang. Een larve die klaar is voor het popstadium naar een kever, is gegroeid tot 7 mm. Meestal bevindt de larve zich vier jaar in het hout, hoewel kortere en langere termijnen ook voorkomen (van 1 jaar tot maar liefst een decennium).

Wanneer de houtwormlarve klaar is om zich te verpoppen, kruipt ze langzaam naar het houtoppervlak. Ze maakt een ruimte - net onder het oppervlak - en begint aan het popstadium. Na ongeveer acht weken ontpopt zich een volwassen houtworm. De houtworm ontsnapt uit het hout en laat daarbij een gat achter van ruim 1 mm. Dit gat wordt de "uitvliegopening" genoemd. Dit is het eerste teken dat uw houten meubels of planken besmet zijn met de houtworm. Maar weet dus dat de houtworm reeds vele jaren in het hout aanwezig is vooraleer de eerste tekenen zichtbaar worden. Een houtworm behandeling dringt zich op. Uit één meubel kunnen honderden volwassen exemplaren tevoorschijn komen.